Vinterens Eremitageløb

Nyt skiløb ser dagens lysPå søndag afvikles et nyt langrendsløb i Dyrehaven. Løbet har fået det legendariske navn ”Eremitageløbet”. Københavns Skiklub står bag.

Håbet er, at skabe et løb, der bliver lige så eftertragtet som det originale Eremitageløb. Ideen er, at Eremitageløbet på ski skal afvikles hver den første søndag i februar fremover. På rulleski eller langrendsski, alt efter hvor meget sne, der ligger.

Men ingen start af noget nyt uden fødselsproblemer! Flere ryster undrende på hovedet over dette initiativ, som på mange måder vidner om, at den ene hånd i KS ikke ved, hvad den anden hånd laver.

Sammenfald af arrangementer

Størst er forundringen over løbsdagen. Den falder på samme dag, som en del af Danmarks langrendsfolk er i Norge for at deltage i DM i langrend. Godt nok er langrendssporten blevet stor i Danmark og klubben har oplevet en enorm tilgang af nye medlemmer i de senere år. Og der er sikkert en masse skiløbere, der ikke er i Norge i næste weekend. Men det er et uheldigt signal at sende ud fra klubbens side. For hvad er vigtigste? At få et nyt løb op at stå eller at medlemmerne deltager i DM?

Højt deltagergebyr

Dernæst er det prisen. Flere af mine klubkammerater har spurgt, om jeg ikke deltager på søndag. Svaret er nej. Det koster nemlig 250 kr. at få et løbsnummer. Så meget vil jeg simpelthen ikke give for at deltage i et løb, min egen klub står bag.

Jeg har tidligere opponeret mod klubbens priskultur – den minder mig efterhånden mere om den prispolitik, der føres i landets fitnesscentre og ikke den, der er tradition for i foreningskulturen. Det undrer mig såre, for selve klimaet i klubben og kammeratskabet overgår langt, hvad jeg oplever alle andre steder.

Kutymen i langt de fleste andre sportsklubber er, at et medlemskab inkluderer deltagelse i de motionsløb, klubben selv står bag. Det gør klubberne af to grunde – som en del af medlemsskabet, og for at sikre sig, at så mange af klubbens medlemmer bakker op om arrangementet som muligt. Jo flere medlemmer, der deltager, jo flere øvrige deltagere trækker det med sig. Se bare på udviklingen i deltagerantallet i Spartas mange motionsløb.

Kun for eliten?

Og så er der et rent kommunikationsmæssigt problem i måden, løbet er blevet annonceret på. Dels fordi løbet er meldt temmelig sent ud. Dels, fordi loftet for antallet af deltagere er temmelig lavt.

Hvis det sner, afvikles løbet på ski – og så kan der maks være 300 med. Er der ikke nok sne, er der kun plads til 100. Loftet er selvfølgelig sat af sikkerhedsmæssige grunde. Men når der er den slags relative lave antal pladser (de 100), så signalerer det, at der kun er plads til de hurtige.

Deltagergrænsen på de 100 fik en af mine veninder til at bakkede helt ud af al snak om at være med.

”Så er det jo kun de hurtige, der kommer!,” lød det bekymret fra hende.

Hun ville ellers gerne støtte op om et nyt løb – men hun havde bestemt ikke lyst til at løbe som eneste langsomme kvinde, blandt alle de langlemmede hurtige mænd.

Og jeg forstår hendes bekymringer og forbehold. Jeg har selv deltaget i Dansk Atletiks Vinterturnering. Denne turnering er primært en fest for de hurtige. Havde der været grænser for deltagerantallet, så havde jeg aldrig fået taget mig mod til at stille op.

En løsning på KS udfordring med begrænset plads på stierne i Dyrehaven, kunne jo være, at lave forskudt start eller at udvide løbsruten, som alligevel først bliver annonceret på selve dagen.

Sne vil øge succesraten

Løbets succes kommer til at afhænge af deltagerantallet. Klubben laver ikke sådan et arrangement for vores blå øjnes skyld. De gør det fordi de gerne vil have den indkomst, sådan et motionsløb kan generere. De penge bør komme fra deltagere uden for klubben. Ikke for medlemmerne.

Og er vejrguderne med os så løbet kan afvikles på ski, er jeg sikker på, at der nok skal komme masser af nye folk, som gerne vil være med. Desværre er eftertilmeldinger på selve dagen ikke muligt. Og er en skam. Jeg tror, rigtig mange ville springe på rent impulsivt, hvis sneen har væltet ned i løbet af weekenden.

Jeg krydser fingre for mere sne – og så kommer jeg ud og hepper på mine klubkammerater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *