Vi vil have rigtig mad!

Giv mig mad fra grunden af - det ved man, hvad er. Farvestoffer, madklister, højoktan sukker og pumpede kød og pålægsstykker er hverdagskost for de fleste. Men nu skal det være slut. Bøger og dokumentarfilm sætter spot på problemerne. 

At fødevareindustrien pumper vores madvarer med sukker, vand og madsminke kommer næppe bag på nogen. Men de færreste orker at gøre noget ved det. For hvad er alternativet?

Med mindre, man har økonomi til at købe økologisk kyllinger til 130 kr. stykket og tiden til at fremstille al sin mad fra bunden af, så må man acceptere, at rigtig mange af de fødevarer, der står på hylderne i supermarkederne, er pumpet og sminket.

Sådan er det rigtig mange steder. Men flere kæmper mod den triste udvikling inden for den vestlige madkultur.

Den hemmelige kok

I Sverige har den svenske journalist og forfatter, Mats-Eric Nilsson, haft det som sin kæphest i mange år at informere svenskerne om, hvad det egentlig er, de propper i munden. Det er der kommet fem bøger ud af, bl.a. bogen ”Den hemmelige kok”. I starten af denne måned udkom den i en fordansket udgave fra Politikens Forlag.

I bogen bliver forbrugeren taget i hånden og får beskrevet, hvad og hvorfor, der er kommet alskens kemikalier i vores mad, som slet ikke hører hjemme i lødige fødevarer.

Dyrt vand

For ud over alle de farve- og tilsætningsstoffer, vi risikerer at udvikle allergi imod, er der også alt det, der kommes i for at holde kiloprisen nede – Det er eksempelvis bunker af sukker og salt, så vareren kan binde mere vand, og emulgatorer, der gør, at den ikke længere er flydende.

Mats-Eric Nilsson opfordrer forbrugerne til at droppe de traditionelle sammenligninger af kiloprisen, hver gang vi udvælger os en fødevare. I stedet bør vi vælge ud fra produktets kvalitet – ligesom vi gør, når vi er ude for at shoppe ny bil.

”Der er jo ingen, der gør til en bilforhandler og spørger til kiloprisen, siger Mats-Eric Nilsson til Politiken. ”Og der er jo ingen der bliver overraket over, at en Jaguar koster mere end en Fiat. Men når vi handler mad, kigger vi på, hvad der er billigst, og tænker, at alle andre tager overpris,” siger forfatteren.

Du får, hvad du betaler for

Hvad er overpris? Hvis to forskellige mærker mayonnaise eksempelvis koster henholdsvis 100 og 150 kiloet, men den billigste indeholder 40 procent vand og den dyre 10, er det noget temmelig dyrt vand forbrugeren køber.

Og ikke nok med det – Hvis mit valg falder på det billigste mærke, køber jeg endda også en vare, der har meget lidt med mayonnaise at gøre, eftersom den ægte vare udelukkende er lavet på olie og æggeblommer. Vand hører slet ikke hjemme i en mayonnaise!

Det er industriens skyld

Hvor svenskeren forsøger at råbe mig som forbruger op og klæder mig på til at blive i stand til at vælge mine indkøb med omhu, går amerikanerne anderledes til værks.

I en ny dokumentar ”Fed Up”, som  netop har ramt det amerikanske biografpublikum, revser producenterne Laurie David, (som også stod bag miljødokumentaren ”An Inconvenient Truth”) og Katie Couric industrien for at stå bag den globale fedmeepidemi i jagten på hurtig profit.

Grundlaget for dokumentaren er ny viden inden for ernæringsforskning og fysiologi. Via interviews med ernæringseksperter og fedmeforskere får vi forklaret, hvordan forarbejdede fødevarer med tilsat sukker – eksempelvis fastfood og halvfærdig fabrikerede fødevarer, opfører sig anderledes i vores krop end sund, lødig og hjemmelavet mad gør det.

En kalorie er en kalorie – eller hvad?

Dokumentarens hovedbudskab er, at kalorier fra forarbejdede fødevarer både feder og frister mere end en tilsvarende mængde kalorier fra mad, vi selv har lavet fra bunden af, gør.

Det er en interessant diskussion, fordi det gør op med hele filosofien om, at vi bare skal spise mindre, hvis vi ønsker at tabe os. Måske handler det i virkeligheden slet ikke om, hvor meget vi spiser, men om, hvad vi spiser!?

Hvad skal vi så gøre ved det? Amerikanerne ønsker at politikerne tager ansvar. Svenskeren opfordrer os som forbrugere til selv at handle. Hvad gør du?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *