Valg af Rulleski

Rul uden skærme giver mudrede ben.Ingen kommer gennem vasaløbet uden forudgående træning. Og den bedste træning i snefattige Danmark foregår på et par rulleski.

Rulleski findes i to forskellige typer – til klassisk og til skøjt. De klassiske ski har en bagspærre på baghjulene, som gør, at de ikke kan rulle baglæns. Det svarer til den modstand, du opnår i diagonalgang, når du træder skien ned og får fæste i sneen. Hjulene er relativt brede og ikke specielt høje. Det øger rulleskiens retningsstabilitet, når du stager og går diagonalgang. Skøjteskiene er kortere, har ingen bagspærre og har smallere og højere hjul.

Hvis Vasaløbet er dit mål, vil jeg anbefale dig at investere i et par gode klassiske rulleski.

Rulleski

På det danske marked findes der efterhånden rigtig mange forskellige mærker af rulleski at vælge imellem. Forskellen består blandt andet i det materiale, selve rammen er lavet af. Den er lavet af enten træ, aluminium, carbonfibre, fiberglas eller en blanding. En anden forskel er det ophæng, hjulene sidder i. Det kan være mere eller mindre stødabsorberende.

Du skal gå efter en ski, der passer til din vægt og dit træningsbehov.

De forskellige mærker

De mest solgte rulleski i Danmark er fra Swenor, Elpex, IDT, SkiGo og Swix. Hvert brand forhandler forskellige rulleski, der er tilpasset løberens vægt. De fleste har en ski, der er egnet til personer under 75-85 kg, og en, der er egnet til tungere løbere.

Hvilken brand, der er bedst, er et spørgsmål om temperament. En søgning på Google over anmeldelser viser, at eksempelvis Elpex bliver kåret både som vinder og som taber i to forskellige tests.

Selv veksler jeg mellem to forskellige mærker – Swenor Carbonfiber og Elpex Evolution V, og jeg synes ikke, at jeg kan mærke den store forskel. Jo – jeg har haft nogle mega styrt på Swenoren, fordi den er skredet ud, da jeg var i fuld fart ned ad en bakke – det har jeg ikke været ude for på Elpexen. Men det skal siges, at jeg, efter et par styrt, ikke længere giver den fuld gas nedad, så jeg har faktisk ikke testet Elpexens stabilitet i fart.

Derfor har jeg spurgt mig lidt omkring i miljøet.

Lise Raaschau-Nielsen, som er en af trænerne i KS, har fået kærlighed for SkiGo efter at have prøvet dem til DM på rulleski. ”De er mere stabile end Swenor, når man er i høj fart,” siger hun.

Jonas Thor Olsen, som er elite skikøber, foretrækker at løbe på Swenor fiberglas eller Swix C2, mens Jesper Erlandsen fra Rulleski.dk sværger til IDT.

Overordnet lyder det dog fra Nordic Sport og Rulleski.dk, at Swenor og Elpex er de rulleski, der er bedst egnet til både nybegyndere og øvede. Vælger du et af de mærker, vil du få en rulleski, du kan blive ved med at få glæde af – også når du bliver en haj til fart og balance.

Hjulene

De klassiske rulleski er ”født” med såkaldte 2’er hjul – de betragtes som standard. Er du sindssyg hurtig, eller træner sammen med en flok, der er meget langsommere end dig, kan du med fordel skifte de forreste hjul ud med 3’er hjul, som er langsommere. Skal det gå tjept, vælger du 1’er hjul.

Bindinger

Når du har besluttet dig for, hvilken rulleski, du vil have, mangler du blot at vælge bindinger. Bindingerne er vigtige. Der findes nemlig forskellige slags og de passer til hver deres mærke af skistøvler. Irriterende og lidt som at jonglere med Appels produkter og det tvinger dig til at vælge mellem f.eks. støvler fra Salomon eller Rossignol.

Har du hverken ski eller skistøvler, er der frit valg på hylderne. Jeg vil foreslå, at du i så fald finder frem til den støvle, du synes er mest behagelig at have på, og lader den være afgørende for valg at bindinger.

Har du allerede et par yndlingsski og støvler, vælger du selvfølgelig en binding, der er kompatible med dem. På den måde behøver du kun ét sæt skistøvler, som du i løbet af din træning får ”løbet” til, så de ikke gnaver, når du skal ud på de 90 km til marts.

Skærme og skoovertræk

Husk også at få monteret skærme på dine rulleski. De beskytter dig mod det værste mudder og regn, når du er ude og løbe på vådt underlag. Køb eventuelt et par ekstra skærme. De har det med at brække af under transporten ud og ind af tasker og bagagerum.

Som med MTB er det muligt at købe overtræk til langrendsstøvlerne. De fås i to udgaver – tynde, hvis primære formål er, at holde støvlerne tørre i vådt føre, og tykke – hvor fødderne skånes for den værste kulde. De koster et sted mellem 200-500 kr. og er en god investering. De øger levealderen på dine støvler betragteligt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *