Tænk dig om når du bruger fitness- og sundhedsapps.

Tilfældig fitness appHvad du deler med folkene bag en app, deler du måske med et forsikringsselskab eller en mulig arbejdsgiver engang i fremtiden.

Dine data er nemlig ikke beskyttet, som de eksempelvis er hos lægen. Og du bør overveje, hvad det egentlig er for data, du vælger at dele, inden du downloader en app.

Amerikanske forskere har undersøgt datasikkerheden i 43 forskellige sundheds- og fitnessapp, der er populære på det amerikanske marked. Apps, hvor brugerne løbende indtaster deres træningsmængde, mad, medicinforbrug og mentale status.

Mange af disse apps gør det også muligt for brugerne at søge informationer om sygdomme og medicin (søgninger, der bliver registreret), og det er muligt at dele de indtastede informationer med venner, på website, eller via sociale medier så som Facebook. Men selv om det ser ud til, at du selv styrer, hvem der skal have adgang til dine data, så har du det ikke. Forskerne kom nemlig frem til, at brugernes data meget ofte ringe beskyttet.

En sundhedsprofil

Umiddelbart lyder det jo relativt uskadeligt at dele sine sundhedsdata med venner og bekendte. I al fald så længe de står alene – så som f.eks. udviklingen af din vægt (hvis du har en app, der hjælper dig gennem en kur), hvor mange armstrækkere du er i stand til at tage,  eller hvordan dit blodtryk er i løbet af et døgn. Men har du tænkt over, hvordan en profil af dig ser ud, hvis man kan samle alle de indtastede oplysninger?

I dag er vi lige så lidt kritiske, når vi vælger hvilke fysiologiske data vi deler via apps, som vores unger var for fem år siden, når de uploadede festbilleder fra studieturen til Rom på pivåbne Facebookprofiler. Vi tænker simpelthen ikke over, at data kan misbruges.

Samtidig er vi ret hysteriske med, at både registerloven og persondataloven overholdes, når det kommer til de oplysninger, vi er villige til at give til vores praktiserende læge eller hvis vi takker ja til at deltage i et videnskabeligt forsøg.

Tænk over det, næste gang du bliver fanget af en app, der gør det muligt at granske i din personlige navleuld. Andre kan også følge med – også dem, der måske plejer helt andre interesser end dem, du selv har i fokus på.

En tanke om "Tænk dig om når du bruger fitness- og sundhedsapps."

  1. Super godt indlæg og meget relevant. Jeg er enig I at vi alt for ukritisk uploade hvad som helst, og vores informationer bliver brugt, også når vi skriver om vores sundhedstilstand på fx facebook. Et andet eksempel er reklamebranchens brug af likes mv.

    Susanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *