Stavspidser og trenser

Stavspidser til rulleskiVær skarp til træningen – vælg de rigtige spidser til dine skistave.

Du skal ikke at have løbet ret mange km på rulleski, før du oplever at stavspidsen knækker. Enten fordi den sidder fast i en rist, eller fordi du bare er uheldig. Slipper du igennem en hel sæson uden uheld, så vil det under alle omstændigheder være smart at skifte dem. For har du trænet ihærdigt, er spidserne slidt ned.

Men fortvivl ikke! Der findes to måder at løse det problem på. Den lette og den meget lettere.

Gør det selv

Den lette er naturligvis, at gøre det selv. Det er ikke kompliceret, hvis du har de remedier, der skal bruges; en elkedel, en limpistol med varmelim og de nye stavspidser. På videoen kan du se, hvor let det gøres.

Få andre til det

Den meget lettere måde er, at betale dig fra det ved at få en fagmand til at gøre arbejdet for dig. Dem finder du f.eks. i Nordic Sport på Østerbro eller i Rulleskisport i Hellerup. Hvis du køber dine nye spidser der, vil de som regel skifte dem for dig uden ekstra beregning.

Forskellige stavspidser

Du behøver reelt kun ét sæt skistave, hvis du orker at skifte spidserne alt efter, hvilket underlag, du træner på.

Løber du på rulleski, skal du bruge de specielle spidser, der er fremstillet til det – selve spidsen er lavet af hærdet stål, så den bedre kan modstå mødet med asfalten, og der er ingen trense på.

Hvis du alligevel skal skifte spidserne, kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser over, om du skal prøve nogle af de mange nye stavspidser, der efterhånden er kommet på markedet.

Rex QR (den grønne på øverste foto) har eksempelvis lavet et system, hvor spidsen kan skiftes uden brug af lim og kogende vand – en klar fordel, fordi du kan have en ekstra spids med i lommen, når du er ude og løbe.

Slib regelmæssigt

Skarpslebne spidser holder længere og er sjovere at løbe med. Til rulleskispidserne skal du bruge en diamantfil på grund af det hærdede stål. Filer fås i forskellige udgaver – fra små, og fikse til de noget større. Selv bruger jeg en stor fil erhvervet i ”Biltema” for 70 kr.

Trenser

Til løb på sne har du brug for trenser på dine spidser. Trensen er den lille tallerkenformede skive, der sidder et par cm over selve spidsen. Den har til formål at forhindre, at staven går gennem sneen og ødelægger din løberytme. Det kan være meget meget irriterende.

Trenser i forskellige størrelser

Som det ses på billedet her til højre, findes trenser i forskellige størrelser. Den mindste bruges kun til konkurrencer på hård sne. Den midterste er til os almindelige dødelige og den største til meget blød sne. Du skifter trenserne på samme måde, som du gør med rulleskispidserne – i varmt vand og med en limpistol.

God fornøjelse!

 

 

 

En tanke om "Stavspidser og trenser"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *