Skindski er det nye sort

Pels gør kvinder gladeSmørefri ski er guds gave til den utålmodige langrendsløber, der ikke orker at jonglere med klister og voks.

Ni ud af ti af de langrendsski, der bliver langet over disken i skibutikken Rulleskisport er i dag de såkaldte smørefri ski. Og det er ikke uden grund. Skiene er nemlig fantastiske, og du slipper for al bøvlet med at stå i sporet uden at kunne få ordentlig fæste.

Skind erstatter voks og klister

De kaldes smørefri eller skindski, fordi der i fæstezonen er sat strimler af mohairskind på. Skindet erstatter klister eller voks. Dog skal du stadig glide dine ski.

Ifølge producenterne bag skindskiene holder skindet til ca. 200 timer på sneen. Derefter bør det skiftes ud. Nye strimler med skind forhandles i butikkerne og kan let skiftes.

Spændt op til lir

Skindski fås med forskelligt spænd. Jo kraftigere spænd, jo større krav stilles der til vægtoverførelse i diagonalgangen for at få fæste til underlaget. Til gengæld følger der et bedre glid i skiene end dem, der ikke er så hårdt spændt.

Priserne varierer også kraftigt. Hvis du ønsker en ski, der kan hives ud af skabet i en ruf de få gange, der falder nok sne over det danske land, uden at skulle præparere dem først, så ville jeg vælge en af de billige modeller. De fås helt ned til 700 kr. Men dyrker du langrend som en sport, vil jeg råde dig til at gå op i prisklasse og vælge en ski med stort spænd.

Alle de store skifirmaer har et udvalg af skindski i denne sæson – Og både Fischer og Salomon har fået gode anmeldelser på deres modeller. De kan erhverves for mellem 2100-3000 kr., alt efter hvilken model du vælger.

Lykkelig pelsejer

Mit valg faldt på et par racerski fra Fischer med hårdt spænd. Og jeg må sige, at jeg var noget nær lykkelig i den uge, hvor de blev testet.

Vejret var lunefuldt med temperaturer, der hoppede og dansede omkring nulpunktet. Om formiddagen var det plus 4-5 grader og regn. Senere på dagen faldt både temperaturen og sneen. Altså den ultimative udfordring på at finde den rette smøring.

Plusgrader og regn volder problemer med klisterOg imens jeg tankede op med kaffe og avislæsning om morgenen inden træning og i pauserne midt på dagen, havde dem med traditionelle ski travlt med klister og voks. Ude i sporet lød der som regel en stribe af forbandelser blandt dem, der havde ramt den forkerte smøring, når terrænet gik opad, mens alle os med pelsski løb af sted med smil og raske skridt.

Jeg har endnu til gode at teste skiene på langture med lange nedkørsler. Nogle siger, at pelsen koster lidt på gliddet – men det bekymrer mig nu ikke. Jeg bryder mig alligevel ikke om at komme op i al for høj fart på vej nedad. Så hellere have godt fæste på vejen op.

En tanke om "Skindski er det nye sort"

  1. Fuldstændig korrekt … jeg brugte min Atomic Skintec til ACR her i foråret … valgte den sål med lidt mindre fæste og bedre glid…og løb også på dem til Vasa i 2016 men med den anden opsætning bedre fæste og lidt langsommere glid … alt efter føret er fordelen ved at man hurtigt kan skifte “smøring” midt i sporet. man skal dog som du nævner liiige huske at give dem glider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *