Mændenes pendant til rynkecremen

Klargøring af ski er en vigtig del af vasaen.Ens succes som løber på langrendsski er i høj grad korreleret med evnen til at præparere skiene rigtigt. Kan man ikke det, må man ty til gode venner eller have pungen op af lommen.

Hver eneste gang jeg skal af sted på ski, melder det store spørgsmål sig: Hvor kan jeg få ordnet mine ski?

Indtil nu er det lykkedes mig at få gode venner til det, eller også har jeg betalt mig fra det hos en professionel skismører.

Men den går jo ikke i længden. Derfor har jeg besluttet mig for, at jeg vil lære det selv.

Sparsomt lagerbeholdning

I min udstyrsboks ligger der pt. fire bøtter voks, en fiberklods samt en tube hurtig-glider. Det er ting, jeg holder mig kørende, når jeg er på skidestinationen. Men inden jeg når så langt, skal mine ski grundpræpareres med glider.

Jeg mangler et stativ til at spænde mine ski op i. Et par specialbørster. Et strygejern, hvor jeg kan regulere temperaturen mere nøjagtigt end på et klassisk strygejern – og et sted at stå og arbejde med skiene – for processen med at komme glider af og på sviner ualmindeligt meget.

Fuld af optimisme og gåpåmod drager jeg på shopping.

Let håndværk

Det er en jungle jeg har bevæget mig ind i, viser det sig hurtigt. Ikke så meget, når det handler om, hvordan man ordner skiene – Der findes utallige instruktionsvideoer på nettet, der viser, hvordan man mætter, børster, fedter og kæler for sålen på skiene. Fælles for dem alle er, at det ser pærelet ud – Og det er det også. Men når det kommer til, hvad jeg skal komme på mine ski, er jeg på herrens mark!

Det perfekte underlag

Jeg har tjekket vejrudsigten for næste uge, hvor jeg skal af sted på ski. Den lover kuldegrader på mellem 16-20 grader og nul nysne.

Selve fæstevoksen vil jeg først komme på om morgnerne. Den vil blive valgt ud fra en her og nu vurdering af sneforholdene. Det kan veksle fra dag til dag. Men glider kommer jeg kun på én gang pr. skitur og den vil jeg gerne ordnet, inden jeg drager i lufthavnen.

Fra dyr til pisse dyr

Glideren købes i blokke, der til forveksling ligner det stearin man legede med på fritidshjemmet. Men til forskel fra stearin, er glideren dyr. Den koster et sted mellem 130 – 500 kr.! Nogle indeholder lidt fluor. Andre meget. Jo mere fluor, jo højere pris.

”Hvad er fordelen med mere fluor,” spørger jeg lidt omkring.

Nogle siger, det holder længere. Andre siger, at det bare er bedre, men at de ikke rigtig ved om det er rigtigt. Fælles for mine mandlige venner er, at de ikke kunne drømme om at komme lav-fluorglider på deres ski.

I Nordic Sport bruger jeg lang tid på hylden med glider og voks. Bøtterne og æskerne er farvestrålende og lækre at have i hånden. Der findes stort set en farve for hver temperatur – og i forskellige mærker. Dominerende på marked er selvfølgelig Swix og RODE.

Længere nede på reolen finder jeg forskellige børster – nogle af nylon. Andre af stål. Og et par skrabere af plexiglas til at fjerne glider og voks. Og en lille speciel pind til at rense rillen, der løber på langs i midten af skien.

Som i Matas

Det farvestrålende udvalg af de dyre produkter får mig til at tænke på makeup. Og på, at al snakken omkring glider og voks minder mig om kvindernes brug af anti-rynkecreme.

Kvinder bruger jo også oceaner af penge på diverse cremer, selv om vi godt ved, at de nok ikke gør den store forskel. Men alene troen på at de strammer os lidt op, gør, at vi gladelig hoster op med en plovmand for en krukke.

Jeg kommer til at tænke på de gange, jeg har stået sammen med en flok venner i smørestalden på et skisportssted. På, hvordan de fleste mænd kommer anstigende med en hel boks fyldt med bøtter og plader i alskens farver og bunker af specialværktøj. De minder mig om kvindernes beautyboxe.

Må nøjes

Hurtigt laver jeg en lille kalkule over, hvad det vil koste mig at købe alt, hvad jeg skal bruge. Jeg når frem til, at det her projekt hurtigt kan ruinere mig, hvis jeg køber alt, hvad jeg skal bruge på én gang. Mon ikke Henning, min gode ven, kan låne mig noget af det værktøj, der er nødvendigt?

En glider i mellemprisklassen ender i min indkøbskurv, ud fra rationalet at den er alt rigeligt til mit behov. Jeg er ikke en stjerne på ski. Og i sidste ende er det nok ikke koncentrationen af fluor i min glider, der er det afgørende for, om min skitur bliver en succes. Jeg beslutter mig også for skrive nogle af de ting, jeg stadig mangler, på min ønskeliste.

 

 

 

 

2 tanker om "Mændenes pendant til rynkecremen"

 1. Skismøring er jo fantastisk. Mange timer kan gå med at nusse og pusse om skiene. Smelte skrabe børste osv. Jeg er grejfetichist og vil mene at jeg har det meste grej. Sidste år ordnede jeg selv ski til mit første løb, seedningsløb i Ulricehamn UHA det var gode ski, godt glid og super fæste.
  Til løb nr. 2 i Orsa gjorde jeg det samme UHA det var dårlige ski.
  Til Vasaløbet oplevede jeg en flok skiløbere på “hjemmet” i Malung hvor der vist ikke var 2 der var enige om hvordan der skulle smøres. Selv havde jeg afleveret mine ski ved Vasa starten og hentede dem færdige om morgenen. Om ikke andet så kunne jeg så skælde ud på andre end mig selv hvis de ikke virkede 🙂

  Jeg skylder vist at sige at de gled super og der var masser af fæste tilbage ved målet. Det gør jeg igen i år – så er der lidt mindre stress.

  • Hej Søren,

   Jeg må indrømme, at jeg også betalte mig fra det ved Vasaen sidste vinter. Men i år prøver jeg selv kræfter med præpareringen – og det er jo rigtig rigtig hyggeligt 🙂

   Hilsner
   Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *