Langrendsløb på formel

Langrendsløb på formelRegn dig frem til din hastighed i forhold til de øvrige langrendsløbere i sporet. Enkelt, simpelt og uden moderne teknologi.

Du er en haj til langrend. Og du er begyndt at småkede dig lidt, når du er ude og løbe på ski. Alt det der med teknik og rytme, det sidder bare lige i øjet. Så nu tænker du – ”Hvor hurtig mon jeg er, i forhold til de andre langrendsløbere i sporet?”

Det kan være fristende at smække et gps-ur på håndleddet. Så kan du jo bare aflæse din km-hastighed og sammenligne den med de bedste på holdet. Men hvorfor gøre det let, når det kan være langt mere udfordrende?

Lavteknologisk metode

Tre norske forskere har sat sig ned og fundet ud af, hvordan man kan beregne sin fart på langrendsskiene, imens man er i sporet, uden at ty til elektroniske hjælpemidler. Og hvem ved – det kan blive brugbart i ekstrem kulde, hvor teknologi har det med at svigte.

Det eneste du skal gøre, er at tælle – og regne lidt.

Sådan gør du

Tæl, hvor mange du overhaler i sporet (a)

Tæl også, hvor mange der overhaler dig (b)

Træk det fra det første tal (a-b)

Samtidig skal du holde øje med, hvor mange skiløbere, der kommer mod dig i det modsatte spor (c). Det tal dividerer du op i (a-b). Det tal du hermed får, kalder vi for (r).

Sætter vi det op i en ligning, ser regnestykket foreløbigt således ud:

(a-b)/c = r

Dig i forhold til de andre i sporet

For at sammenligne din hastighed i forhold til de øvrige skiløbere i sporet, skal du bruge denne formel:

(1+r)/(1-r)

Hvis dit regnestykke giver 1, så løber du lige så hurtigt, som gennemsnittet. Giver det to, er du dobbelt så hurtig. Og når du frem til 0,5 er du halvt så hurtigt. Meget logisk.

Et eksempel kunne se sådan her ud:

Du møder 100 skiløbere i modkørende spor. Du overhaler 40. Bliver overhalet af 7. Regnestykket giver 2 – Dvs., at du i gennemsnit har været dobbelt så hurtigt som de andre.

På formel: (40-7)/100 = r,

(1+r /1- r) = 2

Norske nørder 

Formlen er udarbejdet af Johannes Skaar, professor ved Institut for elektronik og telekommunikation,NTNU, Anders Løland, Forskningsleder ved den Norske Regnecentral og cand. scient. Heritage Rolen, Mycoteam.

Forskerne tager forbehold for, at formlen ikke giver det korrekte billede, hvis du eksempelvis overhaler en børnehave i sporet. Ligeledes er usikkerheden mindre, jo flere, der er i sporet. Fejlmarginen er på 5 procent med 120 skiløbere på løjpen.

Vasa og seedningsløb

Selv er jeg endnu ikke nået dertil, hvor jeg har overskud til at tælle, mens jeg er i sporet. Og formlen dur desværre heller ikke til eksempelvis Vasaløbet, hvor ruten er ensrettet. Men måske dur den til de mange seedningsløb, der er op til selve Vasaen? Her gælder det jo i høj grad om at holde øje med sin placering i forhold til alle de andre i sporet. Så har man ikke tålmodighed til at vente på resultatlisten ugen efter løbet, så er det bare med at få gang i tælleriet. Rigtig god fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *