Kvinder kan spotte et cykeltalent alene på ansigtet

Ansigtet sladrer om benenes styrke.Drop skryderriet og alt isenkramliret. Kvinder kan se lige igennem jer. Det har evolutionen sørget for.

Adskillige studier har efterhånden vist, at kvinder har øje for virile mænd. Kun de færreste kvinder tænker over det eller er i stand til at sætte ord på, hvad de går efter – alligevel er de i stand til at udpege én mand blandt en flok, som har det højeste testosteronniveau. Faktisk er vi så gode til det, at vi ikke engang behøver at se manden. Alene med vores næse, kan vi snuse os frem til ham.

Set fra et evolutionært perspektiv, giver det mening. Rent biologisk er det vigtigste at sprede vores gener – og det gør vi lettes ved at parre os med en viril mand.

Ansigtet siger alt

Men én ting er talent på lagenerne. Noget andet er talent på en landevejscykel. Kan en kvinde spotte en mands udholdenhedsevne, alene ved at kigge på hans ansigt?

Det satte den schweiziske evolutionsbiolog, Erik Postma fra Universitetet i Zürich sig for at undersøge.

587 kvinder blev præsenteret for 80 portrætfotos af professionelle cykelryttere, der alle havde gennemført Tour de France i 2012. Kvinderne blev bedt om at vurdere tre forskellige ting for hver rytter, de blev præsenteret for.

  • Hvor maskuline, de så ud.
  • Hvor tiltrækkende, de synes rytteren var.
  • Hvor godt, de kunne lide rytteren.

Alle parametre skulle vurderes på en skala fra 1- 5, hvor 5 var mest attraktiv etc.

Kvinderne skulle derudover oplyse om egen alder, om de brugte antikonception, eller hvor de var i deres menstruationscyklus.

De kvinder, der genkendte rytteren, blev taget ud af undersøgelsen.

Dernæst sammenlignede Postma kvindernes ratings med de enkelte rytteres præstation i turens prolog.

Hurtighed tiltrækker

Og kvinderne har øje for hurtighed. De følte sig signifikant mere tiltrukket af de ryttere, der viste sig at køre hurtigst.

”De ryttere, der lå blandt de ti procent hurtigste, blev opfattede 25 procent mere tiltrækkende, end dem, der lå blandt de ti procent dårligste,” fortæller Erik Postma.

Men hvilke signaler, kvinderne afkoder, ved vi faktisk ikke, forstætter Postma.

Det har tilsyneladende intet med, om kvinderne opfatter rytteren som værende speciel maskulin eller om hun umiddelbart synes om ham.

Det er andre, mere ubevidste ting, der gør, at de kan spotte de hurtige fra de langsomme. I hvert fald var der ingen korrelationer mellem rytterens score på maskulinitet og på, hvorvidt kvinderne kunne lide manden eller ej.

P-pillen sløver evnen

Evnen til at spotte talentet, sløves til gengæld, hvis kvinden bruger antikonception i form af hormoner, så hendes egen hormonale cyklus lukkes ned, som fx p-piller. Men det er nu ikke overraskende. Det samme er observeret i talrige undersøgelser, hvor kvinder skulle spotte virilitet.

Denne evne til at blive tiltrukket af hurtighed har angivelig samme rod i evolutionen, som evnen til at spotte virilitet, mener evolutionsbiologen.

”Ved at vælge individer med større udholdenhed, fik kvinden en mand, der både var bedre til at skaffe ressourcer til hende og og hendes afkom og sikrede sig, at hun blandede egne gener med de bedst egnede.”

Flere kvindelige talentspottere

På mange måder har det moderne menneske løftet sig fra et liv på sletten. I dag kan langt de fleste kvinder i vestlige lande brødføde sig selv og sikre børnenes overlevelse. Men hvorfor ikke udnytte denne evne? Måske skulle vi ansætte flere kvinder i den fødedygtige alder inden for talentspotting? Så vidt jeg ved, er det primært mænd, der sidder på disse poster?

Studiet er publiceret i Royal Society Journal, Biology letters.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *