Provins- kontra storbyliv – Som aktiv motionist vil du opleve, at der er himmelvid forskel på klubkulturen i de forskellige landsdeles motionsklubber. Her er ti markante forskelle, som har slået mig i de halvandet år, jeg har været gæst i Vestjylland.
1. Kontingent
Vest: Har du ført meldt dig ind i f.eks. Holstebro skiklub, dækker dit medlemskab også løbeklub, orienteringsklub og vintergymnastik og medlemskabet koster dig sølle 550 kr. om året.
Øst: Et medlemskab i Københavns skiklub er som en tur med EasyJet – adgangsbilletten er billig (470 kr. pr. år), men det koster ekstra at være med til indendørstræning. Vil du også være i løbeklub, eksempelvis Sparta, koster det dig yderligere 2000 kr./år.
2. Klubkammerateri
Vest: De har set dig og de kan sikkert også godt lide dig. Hold ud! Om ca. 6 mdr. spørger de dig om, hvad du hedder.
Øst: De kan godt lide dig, selv om det kan virke som noget af en afhøring den første gang, du er til træning. Dine klubkammerater vil bare gerne vide alt om dig.
3. Træningssamlinger
Vest: Tropper der mere end 6 klubkammerater op til træning, er I mange.
Øst: Overvej forinden, hvilken tempogruppe, du skal være med i – der er en gruppe, som passer lige præcis til dit niveau, hvad enten du er hurtig eller langsom.
4. Køn
Vest: Er du kvinde, træner du sammen med kvinder. Er du mand, træner du sammen med mænd. Uanset form og niveau.
Øst: Niveau og form sætter rammerne for holdet, uanset om du er mand eller kvinde.
5. Lørdagstræning i klubben
Vest: Foregår efter frokost – så går du nemlig ikke glip af ugens vigtigste kulturelle begivenhed – indkøb i gågaden.
Øst: Foregår før frokost – kl. 9 om morgenen, så du med god samvittighed kan være social med venner og familie resten af dagen.
6. Aflysning
Vest: Tjek tv-programmet inden du tager til træning. Spiller de danske håndboldkvinder eller mænd en kamp, der vises på tv, er træningen aflyst.
Øst: Der er træning uanset vejr, vind og landsholdskampe.
7. Træning i mørke
Vest: Husk lygter, så du kan se noget!
Øst: Husk lygter, så andre kan se dig!
8. Fartleg
Vest: Mellem lygtepæle og lyskryds – glemt det! Der er ingen lyskryds og gadelygter.
Øst: Vi lunter over lyskrydset, uden skelen til om det er rødt eller grønt. Kun tung trafik kan tvinge os til en pause.
9. Svømning
Vest: Forvent ikke en 50 meter baner i svømmehallen, selv om bassinet er 50 meter langt. Det er altid delt op på midten. Spørg ikke hvorfor – sådan er det bare.
Øst: Tjek svømmehallens hjemmeside – der kan du se, hvornår der er 50 meter baner til rådighed og hvornår bassinet er delt op i to.
10. Reparationer af udstyr
Vest: Har du problemer med dit udstyr (MTB, Racer m.m.), så fortæl det til en klubkammerat. Hjælpen kommer omgående.
Øst: Find en cykelmekaniker – helst i den butik, hvor du købte din cykel. Forvent ikke, at andre gider at rode med din cykel. Alternativt kan du prøve at Google dig frem og ordne det selv.
Njae – som provins-motionist og medlem gennem 15 år af den motionscykelklub under DCU der står for den største medlemstilgang i Unionen i vest overhovedet, kan jeg nu ikke helt genkende din beskrivelse – slet ikke punkt 2, 3 og 4.
Hej Helle,
Oplevelser har det jo heldigvis med at være subjektive, og jeg har haft stor fornøjelse af at opleve kulturen i de to landsdele – også selv om de er forskellige 🙂
God juletræning
Frk. Willumsen