Drik dig glad uden tømmermænd

Det er selve smagen af øl, der gør de fleste mænd glade og ikke indholdet af alkohol, siger forskere, der har studeret hjernens reaktion på små mængder øl.

49 mænd med en gennemsnitsalder på 25 år fik en lille smagsprøve på deres yndlings øl, mens et hold amerikanske forskere registrerede, hvordan hjernen reagerede, lige efter at øllet var drukket.

Forsøgspersonerne fik 15 milliliter, som de sippede i sig over et kvarters tid. Bagefter blev hjernens reaktion registreret ved hjælp af en PET-scanner.

Mængden var så lille for ikke at forsøgspersonerne blev påvirket af alkoholen fra øllet.

Som kontrol, blev forsøget gentaget, hvor øllet blev skiftet ud med sportsdrikken Getorade.

Hjernen reagerer på smagen

Smagen af øl var nok til at få niveauet af dopamin til at stige hos alle forsøgspersonerne.

Dopamin er en såkaldt neurotransmitter, der er forbundet med velvære i stil med den effekt, mange oplever ved at indtage alkohol eller stoffer.

De forsøgspersoner, der var børn af alkoholikere, udviste større dopamin respons, når de oplevede smagen af øl, end de andre forsøgsdeltagere, hvilket tyder på en arvelig disponering for alkoholisme.

Det overrasker nu ikke forskerne bag forsøget, men de peger på, at det kan være en måde at forudse, hvem der er disponeret for at blive misbrugere, og hvem der kan tåle mosten.

Et kraftigt dopamin-respons på visse ting – det kan være alkohol, mad, kager og spil, kan føre til misbrug, da personen vil opleve en stærk tiltrækning til netop disse ting med risiko for at blive afhængig.

Smagsprøve er ikke nok

Samtlige forsøgspersoner følte en øget trang til øl, da seancen med øl-smagningen var overstået, men trangen var stærkere hos de mænd, hvor dopaminresponsen havde været størst.

Og hvad kan man så lære af det?

Det er aldrig nok med kun én lille tår. Men måske er alkoholfrie øl lige så tilfredsstillende som dem med alkohol? Det siger forsøget nu ikke noget om. Men det er da værd af prøve.

Kilde: Neuropsychopharmacology (dejligt ord), april 2013.

2 tanker om "Drik dig glad uden tømmermænd"

  1. Tak, Morten 🙂
    Det sjove er, at tyskerne faktisk serverer Gatorade under Berlin Marathon, og alkoholfri øl til løberne, når de krydser målstregen. Måske er det derfor, at Berlin marathon er så eftertragtet – de vil have mere 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *