Den svære vej uden om pillerne

Timing er altafgørende. Det gælder i kærlighed, i kunsten at fortælle en joke, og når man får en god forretningsidé. Det gælder i høj grad også, hvis man skal have maksimal udbytte af den føde, man putter i munden, uden at supplere med diverse piller og kosttilskud.

Optag af jernet – I mit forsøg på at øge min blodprocent via kosten alene, er der kommet flere nye fødevarer på min spiseseddel: Kyllingelever, det grønne drys i form af dild, persille, citronmelisse, basilikum m.m. Dertil en skefuld frø: Hirse, hør, sesam- eller solsikke og endelig ikke at forglemme, et skvæt citron eller limesaft.

Det er ikke nyt for mig at holde fokus på kosten. Fiberholdige fødevarer sikre for eksempel, at jeg ikke får for mange kalorier – jeg skal jo tabe mig! Så gulerødder, groft brød og diverse kåltyper bliver slæbt hjem i store mængder.

Mæthed – Proteinerne i røde bøffer, kylling, fisk, skyr og æg gør, at jeg ikke går sulten fra bord. Blåbær, granatæbler og andre fristende frugter sikrer, sammen med alt det grønne, at jeg får masser af antioxidanter.

I jagten på den lave vægt er det vigtigt ikke at blive helt fedtforskrækket. De fede fisk som laks, makrel og sild sørger for, at jeg får nok af de sunde fedtstoffer (omega 3-fedtsyrer) og kan bevare min kvindelighed og mine krøller.

Udholdenhed – Og så er der rødbederne. De er et must. De er udråbt som et af dette årtis mange superfoods, fordi videnskabelige studier viser, at rødbedesaft forøger udholdenheden med helt op til 16 procent. Dét har jeg mærket på egen krop – endda inden jeg havde læst de pågældende videnskabelige rapporter.

Rødbeder virker – endda så meget, at jeg ikke tøver med at spise kogte rødbeder til morgenmad, inden en stor ro-konkurrence.

Disse fødevareemner burde sikre min sundhed. De bør være med til at øge min blodprocent og sænke min fedtprocent, eller hvad?

Den rigtige rækkefølge – Det er her, timingen kommer ind i billedet. For hvis jeg ikke fortærer min mad i den rigtige rækkefølge med stor omhu, ender jeg med, at min indsats er spildt arbejde.

Drikker jeg f.eks. the til min mad, sænker jeg evnen til at optage den jern, der er i maden med 64 procent. Og ve den, der mikser en spinatsalat eller griller et par auberginer til aftensmaden – så kunne kødet lige så godt blive hældt direkte i skraldespanden, hvad jernudbyttet angår. Det er oxalsyre og calcium, der er synderne.

Til gengæld er en skvæt papayasaft et tryllemiddel, hvis det spises sammen med lever. Papaya er fantastisk rig på C-vitamin og øger optaget af jern i kosten med op til 500 procent.

Logistik – Min morgenmad består sædvanligvis af skyr – et proteinrigt mejeriprodukt. Det hænder også, at jeg spiser det med frugt på i løbet af eftermiddagen, hvis jeg bliver lidt lækkersulten. Men det skal være slut nu. Ifølge min research, bør der gå mindst tre timer mellem jeg spiser jernholdigt føde og madvarer, der er rige på calcium.

Men hvad så med mine elskede rødbeder?

Jeg slår næringsværdien op på nettet. Rødbederne indeholder 24 mg calcium pr. 100 g. Det er lige så meget som i gulerødder, men kun en femtedel af eksempelvis letmælk. Måske går de alligevel an til frokosten sammen med mine rugbrødsmadder med kyllinglever?

Og dog!

Det åbne vindue – Måske skulle jeg vente med rugbrødet til lige efter træningen? På den måde får jeg mest udbytte af de få kulhydrater, jeg spiser pga. af min “kur”. Videnskabelige studier har nemlig vist, at kroppen har et såkaldt ”åbent vindue” lige efter træningen, hvor glykogen fra kulhydraterne ryger direkte i muskeldepoterne – og det vil absolut være til det bedst for mine evner til at restituere efter træningen.

Rodfrugter er enormt kulhydratrige, ser jeg på nettet. Og rødbeder bør helt undgås, hvis målet er at tabe sig. Øv!

Er det taktisk helt at droppe rødbederne? Hvad så med udholdenheden?

Den nemme løsning – Det er lidt uoverskueligt synes jeg. Og fristelsen for at ty til jerntabletter vokser i takt med at jeg får læst mig ind på emnet. En lyst, der absolut ikke er blev mindre af, at en læser her på bloggen henledte min opmærksomhed på et videnskabeligt studie, der viste, at kvindelige roere nappede 21 sekunder af deres 2000 meter tid, alene ved at spise jernsupplementer. Enogtyve sekunder – det er meget! Jeg er villig til at overveje pillerne, hvis det kan give mig det halve.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *