Den rigtige kadence – II

Hurtig kadence - medfødt eller tillært?

Landevejscykling er meget mere end styrke, kondition og glatbarberede ben. Køreteknik fylder forholdsvis meget. Og jeg er ikke alene om at kæmpe med at vænne kroppen til at køre let og ubesværet i høj kadence. Jeg er i samme kategori som alle andre hunkønsvæsner, nybegynderne og Jan Ullrich. I al fald hvis jeg skal konkludere på baggrund af den respons, jeg har fået på mit indlæg om ”den rigtige kadence”.

”Piger ligger altid og træder et alt for højt gear”, ”En klassisk begynderfejl”, ”Et spørgsmål om stil” er bare nogle af de kommentarer jeg har fået.

90 er slet ikke nok – Et par gutter, som jeg ind imellem kører med, siger, at de 90 omdrejninger pr. min., jeg er blevet rådet til at sigte mod, er alt for lavt.

“Hvis jeg ruller, kører jeg måske 95, men skal jeg sidde og trække, ligger jeg som regel på 105-110. Når jeg begynder at syre til, kommer jeg ofte op på 115-stykker,” fortæller Jesper.

Alexander bekræfter Jespers udmelding:

“75, det er dælme et tungt gear til hastigheden, men det kommenterede jeg jo også på, på vores sidste tur,” lyder det fra Alexander. Og ja, han har faktisk kommenteret mit tråd. Men eftersom han har kommentarer til stort set alt, når vi er ude og køre, er det defileret gennem min øresnegl, uden at jeg har bidt mærke i det gode råd.

”Jeg ligger også på 100-110, alt efter om jeg er på hjul eller trækker. Jo mere jeg laver, jo mere mod 110-115”, supplerer han og henviser mig til et videoklip på Youtube af enkelstarten i Tour de France tilbage i 2005. Klippet viser Jan Ullrich og Lance Armstrong kamp mod uret. Ullrich kørte med rigtig lav kadence og Armstrong med meget høj kadence.

Jeg spørger de to herrer, om de tilpasser kadencen til den afstand, de skal køre. Det gør de ikke.

”På min træningstur i søndags havde jeg 92 i snit, men det er jo incl. frihjul når der er kryds m.v. Det ‘effektive’ snit ligger nok på 100-105. Om det er 40, 60 eller 80 km”, fortæller Jesper.

Svær tilvænning – Nu er både Alexander og Jesper nogle høje slanke fyre og jeg tænker, at kadencevalg måske har noget med ens korpus at gøre? De er også begge habile løbere – måske har det betydning for, hvor let det er at lære sig det lette tråd? Hurtige løber har nemlig meget ofte en hurtig skridtafvikling.

Jeg forhører mig hos Seje Sild Cykler, som er en underklub i ABC, og en cykelklub kun for kvinder.

Laila bekræfter, at de fleste nok forsøger at ligge et sted mellem 90-110 omdrejninger pr. min.

“Da jeg startede til cykling var det også noget, jeg tænkte meget over, og jeg overvejede da også at købe en kadencemåler, men kom aldrig så langt. Man vænner sig stille og roligt til at køre en højere kadence, tror jeg, når man får fart i cyklen. Så vil man nemlig gerne kunne bruge sine tungere gear til at køre det hurtigere,” skriver Laila til mig på Facebook.

At det kan være svært at ændre vanen med at køre tungt, bekræfter Anja mig i.

”Jeg lå omkring kadence 60-70, da jeg startede med at cykle – alt for tungt kan jeg så sige. Jeg købte en kadencemåler og prøver nu at ligge over 75. Det går rigtig nemt, når jeg cykler løb eller sammen med andre, men det er lidt sværere, når jeg cykler alene,” fortæller Anja.

Øvelse gør mester – I mine ører lyder en kadence på 100 og derover helt ude i hampen. Men det virker som om, det er dét, der er konsensus om. Alexander og Jesper har tilbudt mig at køre et par ture med dem, hvor jeg ligger bagerst og øver mig på at følge deres tråd. Det har jeg takket ja til. Så må jeg se, om jeg kan følge med.

 

2 tanker om "Den rigtige kadence – II"

  1. Pingback: Forskere råder til lav kadence | frkwillumsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *